Transformatie

De weg van weerstand naar ontvankelijkheid

Ik zat deze week vast in mijn drama. Wat gebeurt er dan eigenlijk? Mijn emoties zaten hoog, al deed ik er alles aan om ze te onderdrukken. Ik was gefrustreerd, boos, bang en verdrietig over een situatie. Boosheid, angst en frustratie zijn vormen van weerstanden. Ik had weerstand tegen wat ik voelde en de situatie. Mijn overlevingsmechanismen gingen aan. Maar omdat ik mij te bewust ben van mijn mechanismen, deden ze maar half werk. Ik probeerde mijn emoties te onderdrukken, te ontkennen, maar dat lukte niet helemaal. Ik wilde wegkijken, maar ook dat lukte me niet. Ik keek er daarom langs op. Ik zag het wel, maar ik keek het niet echt aan. Te pijnlijk.

Totdat ik in een gesprek dit gespiegeld kreeg. Toen ik me realiseerde dat ik het niet volledig aan durfde te kijken, liet ik de weerstand los. Er kwam bereidheid om het volledig onder ogen te zien en volledig te voelen. Met deze bereidheid, loste de weerstand op. De boosheid, angst en frustratie verdween.

De weerstand maakte plaats voor ontvankelijkheid. De pijn (verdriet) kwam volledig naar boven. Ik ging op onderzoek uit. Ik ging voelen en kreeg helderheid over de diepere lagen waarmee dit verbonden was. Nu ik er contact mee kon maken, begon mijn lichaam automatisch de vast gezette energie los te laten. Zonder oordeel liet ik mijn lichaam haar werk doen. Mijn lichaam wist hoe het zichzelf kon helen. Het vroeg van mij om voorbij mijn angst te gaan, en voorbij mijn conditioneringen.

Mijn overlevingsmechanismen hadden een veilig muurtje gezet om dit trauma, maar daarmee ook om mijn hart. Dus elke keer als ik getriggerd werd in dit trauma, verharde mijn systeem en kon ik niet vanuit mijn hart reageren. Met alle frustratie van dien. Dit maakt dat je een loop gaat ervaren. Je komt steeds vaster te zitten.

Nu de energie van trauma losgelaten werd, kon ik vanuit deze ontvankelijke staat ook mijn hart weer helemaal open gaan. En alles in mij voelde weer licht, sprankelend en liefdevol.

Hoe meer weerstand je voelt, hoe meer moois er te ontdekken is. Moed brengt je waar je wil zijn.

“We delight in the beauty of the butterfly, but rarely admit the changes it has gone trough to achieve that beauty.” Maya Angelo

Liefs Linsy

Posted in

Linsy Hellegers

Laat een reactie achter